6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Όσο ο ήλιος χάνει τη ζεστασιά του και τα φύλλα στα δέντρα αλλάζουν χρώμα, οι συνθήκες οδήγησης μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες το φθινόπωρο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα υγρά φύλλα που καλύπτουν τους δρόμους δημιουργούν νέους κινδύνους οδήγησης αυτή την εποχή του χρόνου.

Καθώς λοιπόν ξεσκονίζετε τα μάλλινα καπέλα, τα γάντια και τα κασκόλ για να ετοιμαστείτε, έχετε σκεφτεί μερικούς απλούς ελέγχους για να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι έτοιμο και για τους επόμενους μήνες;

Εδώ είναι 6 τρόποι για να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τους φθινοπωρινούς δρόμους.

  1. Φώτα

Καθώς η μέρα μικραίνει, θα αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην οδήγηση στο σκοτάδι, είναι σημαντικό τα φώτα σας να λειτουργούν πλήρως για να βελτιώσουν την ορατότητά σας στο δρόμο και σε άλλους.

Ελέγξτε τα πλαϊνά και τα πίσω φώτα, τους προβολείς, τα φώτα φρένων, τα φλας και τα φώτα ομίχλης. Και μην ξεχνάτε το φως όπισθεν. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λαμπτήρες λειτουργούν και ότι δεν υπάρχει ζημιά στο περίβλημα.

Για τους πιο ακριβείς ελέγχους, κάντε το τη νύχτα όταν τα φώτα θα είναι πιο εμφανή.

Αν τα φανάρια του οχήματός σας είναι θολά, δεν είναι μόνο άσχημο θέαμα αλλά και επικίνδυνο. Λιγότερο φως περνά από μέσα τους και οι άλλοι οδηγοί ίσως δεν σας αντιληφθούν ή δεν υπολογίσουν σωστά την απόστασή σας. Επισκεφτείτε έναν ειδικό για να επαναφέρετε τη διαύγειά τους.

2. Παράθυρα

Ο υγρός καιρός του φθινοπώρου και ο χαμηλός ήλιος είναι ένας δυνητικά επικίνδυνος συνδυασμός, καθώς αναδεικνύουν τα χειρότερα σε ένα βρώμικο παρμπρίζ. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό τζαμιών και ένα πανί μικροϊνών για να καθαρίσετε το εσωτερικό των παραθύρων για να αποτρέψετε την ομίχλη τους.

Και τέλος, ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας. Το λάστιχο που κάθεται στο παρμπρίζ σας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μην ξεφτίζει ή σχίζεται και θα πρέπει να καθαρίζει το παρμπρίζ σας χωρίς να λερώνει.

Extra hint: Αδιαβροχοποίηση τζαμιών…Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η απομάκρυνση νερού, ρύπων, εντόμων, πάγου και άλλων υπολειμμάτων από τα τζάμια των αυτοκινήτων. H Αδιαβροχοποίηση και προστασία στα τζάμια σας εξασφαλίζει «πλήρη ορατότητα κατά τη οδήγηση» καθώς έχει ως αποτέλεσμα να κυλάνε εύκολα και να φεύγουν από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας οι σταγόνες της βροχής και οι νιφάδες του χιονιού.

3. Ελαστικά

Με τις συνθήκες του δρόμου να αλλάξουν δραματικά, τα ελαστικά θα είναι πιο σημαντικά από ποτέ για να σας κρατούν ασφαλείς στο δρόμο. Οι δρόμοι όχι μόνο είναι πιθανό να είναι βρεγμένοι το φθινόπωρο, αλλά θα καλυφθούν με πεσμένα φύλλα, τα οποία μετατρέπονται σε υγρά σάπια φύλλα και μπορεί να είναι εξαιρετικά ολισθηρά.

Ελέγξτε τα βάθη του πέλματός σας και εάν είναι κάτω από 3 χιλιοστά, θα πρέπει να σκεφτείτε να τα αντικαταστήσετε. Αν και το νόμιμο όριο είναι 1,6 χιλιοστά, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να χρειαστούν οχήματα έως και 44 μέτρα για να σταματήσουν με ταχύτητα αυτοκινητόδρομου και σε βρεγμένο καιρό. Όσο πιο υγιή είναι τα ελαστικά σας, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο χρόνος ακινητοποίησης σας.

Όταν κοιτάτε τα ελαστικά σας, ελέγξτε για τυχόν σπασίματα, ζημιές ή εξογκώματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πιο σοβαρό πρόβλημα στη γραμμή. Θα πρέπει επίσης να κάνετε αυτούς τους ελέγχους και στο εφεδρικό σας ελαστικό. Εάν δεν έχετε εφεδρικό ελαστικό, θα πρέπει να ελέγξετε το κιτ επισκευής διάτρησης του ελαστικού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει.

Και τέλος, μην ξεχάσετε να ελέγξετε ότι η πίεση του αέρα σας είναι σωστή!

4. Βαφή

Ο βροχερός καιρός φέρνει πιο βρώμικους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα υπολείμματα θα κολλήσουν στο χρώμα σας. Όσο περισσότερη βρωμιά συσσωρεύεται τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσετε ατέλειες ή ζημιά στο χρώμα σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να καθαρίσετε πλήρως και να κερώσετε τη βαφή σας προστατεύοντας το χρώμα από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου. Θα εκπλαγείτε αρχικά με τη «νέα» λάμψη του χρώματός του αλλά και με το πόσο πιο εύκολα απομακρύνονται τα νερά.

Συμβουλή: Για να μην διαβρωθεί το χρώμα του αυτοκινήτου το φθινόπωρο, θα πρέπει να καθιερώσεις το τακτικό πλύσιμό του έτσι ώστε να απομακρύνεις όλες τις ακαθαρσίες και τα φθινοπωρινά φύλλα που θα προκαλέσουν διάβρωση στο αμάξωμα.

Extra tip: Δεν ξέρεις πολλά για κέρωμα; Διάβασε στο επόμενο post μας ποιο κερί αυτοκινήτου ταιριάζει καλύτερα στη βαφή .

5. Προετοιμασία μέσα στο αυτοκίνητο

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ένας βιολογικός καθαρισμός επιβάλλεται. Είναι σημαντικό ο βιολογικός καθαρισμός να εκτελείται από έμπειρους επαγγελματίες, για να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία και να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα με τη χρήση των ανάλογων μηχανημάτων . Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική λύση για την εξάλειψη των οσμών, την αφαίρεση τυχόν λεκέδων, αλλά και την πλήρη απολύμανση. Με το βιολογικό καθαρισμό απομακρύνονται όλα τα μικρόβια, η βρωμιά, η σκόνη, τα ακάρεα και τα υπολείμματά τους, καθώς και οι τρίχες των κατοικίδιων.

6. Ο τελευταίος έλεγχος κάτω από το καπό είναι το λάδι κινητήρα. Κάντε το αυτό τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το σβήσιμο του κινητήρα, για να επιτρέψετε στο λάδι να επιστρέψει στο κάρτερ. Πιάστε δύο χαρτοπετσέτες, τη μία για να πιάσετε και αφαιρέστε τη ράβδο στάθμης στάθμης (ορισμένα αυτοκίνητα μπορεί να έχουν μόνο ψηφιακή ένδειξη, ελέγξτε ξανά το εγχειρίδιο) και την άλλη για να σκουπίσετε το άκρο της ράβδου στάθμης. Το λάδι πρέπει να είναι μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ένδειξης.