ΠΟΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΓΥΑΛΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ?

Οι μηχανές στίλβωσης διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι κινήσεων στην αγορά αυτή τη στιγμή, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της διαδικασίας στίλβωσης.

Θα σας παρουσιάσουμε μια σύντομη εξήγηση ανά τύπο:

1. ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Αυτό είναι το παλαιότερο μηχάνημα μεταξύ των τριών. Ο περιστροφικός στιλβωτής περιστρέφεται σε έναν άξονα. Σε συγκεκριμένο αριθμό περιστροφών, αυτός ο άξονας παράγει μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Ας πούμε 1000 RPM (στροφές ανά λεπτό). Και φυσικά υπάρχει ένας αντάπτορας στον άξονα που τοποθετούμε ένα pad. Επειδή η περιφέρεια στο εξωτερικό του pad είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο εσωτερικό του άξονα, ο αριθμός των στροφών στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερος. Έτσι δημιουργούνται τα γνωστά ολογράμματα. Εδώ υπάρχει κίνδυνος να καεί γρήγορα το χρώμα. Ένα περιστρεφόμενο μηχάνημα τρίβει πολύ χρώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι γρατσουνιές μπορούν να αφαιρεθούν πιο γρήγορα. Για εργασίες επισκευής βαριάς βαφής, αυτό το μηχάνημα είναι πολύ κατάλληλο σε συνδυασμό με ένα πιο χοντρό pad.

2. ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΗΣ ΔΡΑΣΗΣ / ΕΚΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΑΛΙΣΜΑΤΟΣ

Το 2008, η μάρκα Rupes κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά έναν έκκεντρο αλοιφαδόρο. Αυτό το μηχάνημα κινείται από ένα βάρος στο μπροστινό του μέρος. Αυτό δημιουργεί ένα εύρος μεταξύ 12 και 21 mm. Το πλεονέκτημα αυτού του εύρους είναι ότι κάθε φορά αγγίζει διαφορετικό μέρος του χρώματος, γεγονός που κάνει το γυάλισμα πιο ισότιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο σχηματισμό ολογραμμάτων, το χρώμα ζεσταίνεται λιγότερο γρήγορα και το χρώμα καταστρέφεται λιγότερο γρήγορα. Το «φαινόμενο κοπής» επιτυγχάνεται από τον αντάπτορα γυαλίσματος που αρχίζει να περιστρέφεται στην περιοχή σε εύρος μεταξύ 12 και 21 mm. Υπάρχει και ένα μειονέκτημα σε αυτό. Χωρίς τη σωστή τεχνική (πολύ δυνατό πάτημα, pad όχι κατευθείαν πάνω στο χρώμα) ο αντάπτορας γυαλίσματος μπορεί να σταματήσει (σταθεί ακίνητος) οπότε το αποτέλεσμα στίλβωσης να είναι ελάχιστο. Ωστόσο, με τη σωστή τεχνική, pads και αλοιφή γυαλίσματος μπορείτε να πετύχετε πολύ καλά αποτελέσματα με αυτό το μηχάνημα.

3. ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΓΡΑΝΑΖΙ

Αυτός είναι ένας συνδυασμός περιστροφικού και έκκεντρου αλοιφαδόρου. Με αυτό το μηχάνημα, τόσο η περιστροφή όσο και το έκκεντρο των 5 έως 8 mm κινούνται από ένα γρανάζι. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του μηχανήματος είναι ότι δεν μπορεί να μείνει ακίνητο σ’ ένα σημείο, λόγω λάθους από τον χρήστη. Το μειονέκτημα αυτού του μηχανήματος είναι ότι δεν υπερέχει σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Η αφαίρεση ολογραμμάτων, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο εύκολη με ένα εκκεντρικό μηχάνημα, ενώ η αφαίρεση γρατσουνιών γίνεται πολύ καλύτερα με ένα περιστρεφόμενο μηχάνημα. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, η μηχανή στίλβωσης με γρανάζια «κρέμεται» ανάμεσα σε μια περιστρεφόμενη και μια έκκεντρη μηχανή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια σαφής επισκόπηση όλων των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων:

Ποια μηχανή γυαλίσματος είναι η αγαπημένη εξαρτάται απόλυτα από τον χρήστη. Όπως φαίνεται στην επισκόπηση, κάθε μηχάνημα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Η συμβουλή είναι να ξεκινήσετε τις δοκιμές μόνοι σας!